Per 20 januari 2020 is een campagne gestart om cliëntondersteuning in Wlz (Wet langdurige zorg) en Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) meer bekend en beter vindbaar maken

Wat is de kernboodschap van de campagne ?
Veel mensen weten niet dat ze recht hebben op cliëntondersteuning, zonder kosten. Daarom start er een speciale campagne (de Co-campagne), om de bekendheid en vindbaarheid van cliëntondersteuning te vergroten. Co staat voor Cliëntondersteuner. Cliëntondersteuners zijn voor mensen een gids in zorg en ondersteuning. Ze zijn goed op de hoogte van de (lokale) mogelijkheden en helpen mensen bij het vinden van passende zorg of ondersteuning. De campagne wordt gefinancierd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
Cliëntondersteuning via het zorgkantoor of de gemeente, wat is het verschil?
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Het doel van de Wmo is om mensen te helpen, zodat ze zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunt blijven wonen. De Wmo kan iemand ook helpen om mee te kunnen blijven doen in de samenleving. Zorgkantoren regelen cliëntondersteuning voor mensen met een Wlz-indicatie. Die indicatie krijgt u als u vanwege een ziekte, aandoening, stoornis of beperking blijvend 24 uur per dag zorg dichtbij nodig heeft. Het CIZ Centrum Indicatiestelling zorg beoordeelt of u een Wlz-indicatie krijgt. Een aanvraag doen. Wilt u weten of u bij de gemeente of bij het zorgkantoor moet zijn? Doe dan de Wlz-Check!
Met een Wlz-indicatie kunt u aanspraak maken op cliëntondersteuning via uw zorgkantoor of één van de aangesloten organisaties voor cliëntondersteuning in uw regio.
Mensen zonder Wlz-indicatie kunnen bij de gemeente cliëntondersteuning krijgen als onderdeel van de Wmo.
Gemeente Tiel, Achterweg 2, 4001 MV Tiel, T: (0344) 63 71 11
Voor meer informatie: het campagneplatform